Behandelingen
Op deze pagina bekijk je alle behandelingen van Tand en Mondzorgpraktijk Ardani.
Periodieke controle
Wij raden aan om alle patiënten twee keer per jaar te zien voor een periodieke controle. Zo kunnen we mondproblemen vroegtijdig signaleren en indien nodig behandelen. Tijdens deze controle beoordelen we de algehele mondgezondheid, waaronder (beginnende) gaatjes, afgebroken kiezen, tandvleesontstekingen, afwijkingen van de slijmvliezen, gebitsslijtage en eventuele kaakgewrichtsproblemen. Op basis van onze bevindingen en uw persoonlijke wensen stellen we een passend behandelplan op.
Bij de controle van je mond maken we gebruik van zowel visuele inspectie als periodieke röntgenfoto’s. Niet alle gaatjes zijn met het blote oog zichtbaar, daarom worden bij volwassenen om de twee à drie jaar röntgenfoto’s gemaakt. Het tijdig opsporen en behandelen van gaatjes is essentieel om verdere schade aan het gebitselement te voorkomen.
Gebitsreiniging
Gezond tandvlees is de basis voor een sterk en gezond gebit. Ontstoken tandvlees kan leiden tot problemen zoals bloeding, terugtrekkend tandvlees en zelfs tandverlies als het niet op tijd wordt behandeld. Een bezoek aan de mondhygiënist helpt om je tandvlees in goede conditie te houden en het risico op gaatjes te verkleinen.
Tijdens een gebitsreiniging verwijdert de mondhygiënist tandplak, tandsteen en aanslag, zowel boven als onder de tandvleesrand. Dit is belangrijk omdat tandsteen en bacteriën ontstekingen kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot verdiepte ruimtes tussen het tandvlees en de tanden of kiezen. Deze ruimtes worden pockets genoemd en ontstaan bij ontstoken tandvlees (gingivitis) of gevorderde tandvleesproblemen (parodontitis). Door pockets grondig te reinigen, wordt verdere schade aan het tandvlees en kaakbot voorkomen.
Naast de reiniging krijg je ook advies over mondverzorging, zoals de juiste poetstechniek en het gebruik van floss, ragers of tandenstokers. Ook voor kinderen is een bezoek aan de mondhygiënist waardevol. Zij kunnen spelenderwijs leren hoe ze hun tanden goed moeten poetsen en zo gaatjes en tandvleesproblemen voorkomen. Regelmatige controles en professionele gebitsreiniging dragen bij aan gezond tandvlees, een frisse adem en een sterk gebit op de lange termijn.
Kroon en brugwerk
Kronen en bruggen zijn hoogwaardige tandheelkundige restauraties die beschadigde of ontbrekende tanden herstellen, verstevigen en verfraaien. Ze bieden niet alleen functionaliteit en duurzaamheid, maar zorgen ook voor een natuurlijke en esthetische uitstraling.
Wat is een kroon?
Een kroon is een op maat gemaakt kapje dat over een beschadigde tand of kies wordt geplaatst om de vorm, functie en esthetiek te herstellen. Kronen kunnen vervaardigd worden uit verschillende materialen, zoals porselein of metaal, afhankelijk van uw wensen en de situatie van je gebit.
Wat is een brug?
Een brug wordt gebruikt om een ontbrekende tand of kies te vervangen door de open ruimte te ‘overbruggen’. Dit gebeurt met kunstmatige tanden die worden ondersteund door aangrenzende tanden of implantaten. Bruggen helpen niet alleen bij het herstellen van de kauwfunctie, maar verbeteren ook de esthetiek en kunnen spraakproblemen verminderen. Ze vormen een elegante en effectieve oplossing om een glimlach weer compleet te maken.
Tand of kies trekken
Soms is het nodig om een tand of kies te trekken, bijvoorbeeld wanneer deze ernstig beschadigd of geïnfecteerd is en niet meer te redden is. Ook bij orthodontische behandelingen kan het trekken van een tand of kies een oplossing zijn.
Tijdens de behandeling wordt zorgvuldig te werk gegaan om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken. Eerst zal er plaatselijke verdoving worden toegediend, zodat je geen pijn zult voelen. Afhankelijk van de situatie kan de tand of kies eenvoudig worden getrokken of kan het nodig zijn om de tand in stukken te verwijderen. Na de ingreep krijg je duidelijke instructies mee om het genezingsproces te ondersteunen, zoals hoe je de wond schoon kunt houden en welke voeding het beste kan worden vermeden. De meeste patiënten ervaren weinig tot geen complicaties na het trekken van een tand of kies. In zeldzame gevallen kan er een nabloeding optreden of kan er sprake zijn van zwelling, maar deze klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen.
Heb je nog vragen over het trekken van tanden of kiezen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je goed te informeren en te begeleiden.
Parodontologie
Parodontitis is een gevorderde ontsteking van het tandvlees en het onderliggende kaakbot. Deze aandoening ontstaat wanneer een tandvleesontsteking (gingivitis) niet op tijd wordt behandeld. Bacteriën en tandplak hopen zich op langs de tandvleesrand, wat kan leiden tot beschadiging van het steunweefsel en bot rondom de tanden. Zonder behandeling kan dit uiteindelijk leiden tot loszittende tanden of zelfs tandverlies.
Hoe ontstaat parodontitis?
- Opbouw van tandplak en tandsteen
Dagelijks vormen zich bacteriën op de tanden en kiezen in de vorm van tandplak. Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen, wat niet meer met de tandenborstel weg te poetsen is. - Ontstoken tandvlees (gingivitis)
Door de aanwezigheid van bacteriën kan het tandvlees gaan ontsteken. Dit merk je vaak aan rood, gezwollen en bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen. - Uitbreiding naar het kaakbot (parodontitis)
Als de ontsteking aanhoudt, breidt deze zich uit naar de diepere weefsels en het kaakbot. Er ontstaan pockets: verdiepte ruimtes tussen het tandvlees en de tanden of kiezen. In deze pockets hopen bacteriën zich op, waardoor het bot rondom de tanden langzaam afbreekt. - Verlies van tanden en kiezen
Zonder behandeling wordt steeds meer bot afgebroken, waardoor tanden en kiezen hun houvast verliezen en uiteindelijk kunnen uitvallen.
Naast onvoldoende mondhygiëne kunnen ook andere factoren een risico vormen op het ontstaan van parodontitis:
- Roken: Rokers hebben meer kans op parodontitis dan niet-rokers. Er is een kans dat de behandeling minder goed aanslaat dan bij een niet-rokers. Dit heeft te maken met vasoconstructie (bloedvatvernauwing), waardoor het tandvlees minder snel kan genezen.
- Diabetes: Mensen met de diagnose diabetes typen I en II hebben een verhoogde kans op parodontitis. Behandelingen van (ernstige) parodontitis en het handhaven een goed mondhygiëne zou leiden tot verlaging van ontstekingsparameters in het bloed.
- Erfelijk: Parodontitis komt in sommige families vaker voor dan bij andere families. Hierdoor is gebleken dat erfelijkheid ook een rol kan spelen.
Hoe wordt parodontitis behandeld?
Een tijdige behandeling door de mondhygiënist is essentieel om verdere schade te voorkomen. De behandeling bestaat uit:
- Grondige reiniging: Tandsteen en bacteriën worden boven en onder de tandvleesrand verwijderd om de ontsteking te stoppen.
- Advies over mondhygiëne: Je krijgt uitleg over de juiste manier van poetsen en het gebruik van hulpmiddelen zoals ragers of floss.
- Regelmatige controles: Om de gezondheid van het tandvlees te monitoren en eventuele terugval te voorkomen.
Heb je last van bloedend tandvlees, een vieze smaak in de mond of loszittende tanden? Wacht niet te lang en neem contact met ons op voor een controle. Een gezonde mond begint bij gezond tandvlees!
Endodontologie
Wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling) is een ingreep waarbij een ontstoken of geïnfecteerde zenuw in een tand of kies wordt behandeld. Dit is nodig wanneer bacteriën diep in het wortelkanaal zijn doorgedrongen, bijvoorbeeld door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op de tand.
Tijdens de behandeling verwijdert de tandarts het ontstoken of dode zenuwweefsel en reinigt het wortelkanaal grondig. Vervolgens wordt het kanaal opgevuld en afgesloten om nieuwe infecties te voorkomen. Dankzij deze behandeling kan de tand behouden blijven en wordt pijn of verdere schade voorkomen.
Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de ingreep kan de tand enkele dagen gevoelig zijn, maar dit verdwijnt vanzelf.
Tandenbleken
Stralend witte tanden met een professionele bleekbehandeling
Wil je wittere tanden, maar wel een natuurlijke uitstraling behouden? Bij Tand & Mondzorgpraktijk Ardani kun je veilig en professioneel je tanden laten bleken. Deze behandeling is ideaal voor hardnekkige verkleuringen die niet verdwijnen na tandenpoetsen of een gebitsreiniging bij de tandarts of mondhygiënist.
Veilig en verantwoord tanden bleken
Bij Tand & Mondzorgpraktijk Ardani maken we gebruik van Opalescence bleekgel, een van de meest geadviseerde en veilige methoden voor professioneel tanden bleken. Dit systeem helpt je tanden witter te maken zonder dat er aan tanden of kiezen geslepen hoeft te worden. Bovendien is de behandeling volledig veilig voor tandglazuur, kiezen en tandvlees.
Hoe werkt de behandeling?
Voordat we beginnen, beoordelen we of je gebit geschikt is voor een bleekbehandeling. Gezond tandvlees en een goede mondhygiëne zijn hierbij essentieel. Factoren zoals ontstoken tandvlees, een slechte mondverzorging of vullingen op de voortanden kunnen namelijk het resultaat beïnvloeden. Door tanden bleken bij een professional te laten uitvoeren, voorkom je schade aan je tanden en tandvlees.
We werken met bleekbitjes en bleekgel, een effectieve en veilige methode. Op basis van een afdruk van je gebit worden op maat gemaakte bleeklepels gemaakt. Deze zorgen ervoor dat de bleekgel gelijkmatig verdeeld wordt, wat zorgt voor een optimaal en egaal resultaat.
Gratis consult – ontdek de mogelijkheden
Ben je benieuwd of tanden bleken iets voor je is? Tijdens een gratis consult bespreken we je wensen en kijken we naar de mogelijkheden. Neem contact met ons op op voor een afspraak en ontdek hoe je op een veilige manier een stralend witte glimlach kunt krijgen!
Kindertandheelkunde
Wist je dat de meeste tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar 100% vergoed worden? Bij Tand & Mondzorgpraktijk Ardani heten we kinderen met open armen welkom, al vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen. Een vroeg bezoek aan de tandarts of mondhygiënist helpt uw kind om op een speelse en prettige manier vertrouwd te raken met de tandartsstoel.
Een gezonde start voor het gebit van je kind
Regelmatige tandartsbezoeken zorgen ervoor dat je kind zonder angst opgroeit met goede mondzorg. Hoe eerder kinderen wennen aan de tandarts, hoe kleiner de kans op tandartsangst op latere leeftijd. Bovendien houden we het melkgebit en het wisselende gebit goed in de gaten om problemen zoals gaatjes voorkomen.
Om het gebit extra te beschermen, bieden wij fluorbehandelingen aan. Fluoride helpt de tanden sterker te maken en vermindert het risico op gaatjes. We zorgen ervoor dat elk bezoek voor je kind een positieve en leuke ervaring is, zodat ze met een glimlach weer naar huis gaan!
Maak vandaag nog een afspraak en geef je kind een gezonde start voor een stralend gebit!
Angstige patiënten
Wij helpen angstige patiënten met zorg en geduld
Bij Tand & Mondzorgpraktijk Ardani begrijpen we dat een bezoek aan de tandarts voor sommige mensen spannend kan zijn. Heb je angst voor de tandarts? Geen zorgen, je bent bij ons in goede handen! Wij heten angstige patiënten van harte welkom en doen er alles aan om je op je gemak te stellen. Wij nemen de tijd voor je en luisteren naar je wensen en zorgen. Onze tandartsen en mondhygiënisten werken stap voor stap, in jouw tempo. We leggen vooraf duidelijk uit wat we gaan doen en passen de behandeling aan op je behoeften. Jij bepaalt het tempo, zodat je je zoveel mogelijk ontspannen voelt.
Onze praktijk is ingericht om een kalme en vriendelijke omgeving te bieden. Heb je behoefte aan extra uitleg of een pauze tijdens de behandeling? Geen probleem. Samen zorgen we ervoor dat je bezoek aan de tandarts een zo prettig mogelijke ervaring wordt.
Wil je kennismaken of je zorgen bespreken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om je vertrouwen in de tandarts stap voor stap terug te krijgen.